Tres Cadires hem fet molta feina durant els nostres sis anys de vida. Com a elaboradores, però també en matèria de consum, distribució o dinamització. Sempre amb l'objectiu de la transformació social.
Però durant aquests anys no hem pogut seguir millorant l’obrador com voldríem ni fer-nos una oficina.
Ha arribat doncs el moment de consolidar els espais i fer un pas més per esdevenir un pal de paller del moviment cooperatiu i agroecològic, i demostrar així que és possible, viable i necessari un model de projecte elaborador i dinamitzador al mateix temps, un motor que faci que passin coses des de l’experiència pròpia i el coneixement i l’amor per la terra i el territori, i sempre comptant amb la gent i la comunitat. I a Ponent.
I el motor ha treballat de valent aquests anys:
Elaboració
- Hem tret al mercat els primers licors cooperatius i el primer vermut ecològic del país i 100% Ponent, i hem recuperat un licor tradicional de l’oblit.
- Hem posat en valor l’artesania licorera i de qualitat.
- Fem recol·lecció silvestre de matèries primeres.
- Som el primer obrador compartit cooperatiu i licorer.
- Impulsem els obradors compartits a Catalunya (projecte obradorscompartits.cat.
- Tots els nostres productes són amb ampolla retornable (més info a retorna.trescadires.cat).
- Estem estudiant la creació d'una destil·leria cooperativa a Catalunya.
Distribució/logística
- Som distribuïdora de licors, vermuts i destil·lats, amb un catàleg que inclou productes amb valors afins als nostres.
- Treballem en xarxa amb altres productores que distribueixen (La Sobirana, La Lleteria) i amb distribuïdores del mercat social com Quèviure, de qui ens n'estem fent sòcies.
- Hem coimpulsat i executat el projecte RutesCompartides.cat, una web per compartir rutes de distribució agroecològica a l’estil de les de compartir cotxe.
Comercialitació/Consum
- Hem coimpulsat Mengem Garrigues, una cooperativa de serveis comercialitzadora de producte de proximitat.
- Som sòcies de Katuma, una cooperativa de serveis que facilita la venda online entre productores i grups d’aquestes i consumidores i grups d’aquestes.
- Hem innovat amb la Comunitat Corresponsable, un nou canal de compra directa eficient que en breu potenciarem i replicarem per a altres projectes.
- Hem coimpulsat Mosaic De Secà, una xarxa de petites productores agroecològiques.
Dinamització
- Hem coimpulsat i coordinem l’Ateneu Cooperatiu de Ponent, Ponent Coopera.
- Portem la dinamització de la Vall del Corb i de l'Associació Xarxa d'Olivicultors-Oleïcultors de Catalunya.
- Hem realitzat molts altres projectes per al territori, sovint en xarxa amb entitats afins. Com els mencionats anteriorment i molts d'altres. I som al consell rector de Mengem Garrigues i al comitè rector de Ponent Coopera.
Main features and goals of the crowdfunding campaign
OBJECTIU GENERAL
L'objectiu general d'aquest micromecenatge és consolidar un model de projecte que fa que passin coses al territori. Amb la creació de productes de qualitat i valor afegit, i fent xarxa i dinamitzant l'agroecologia i l'economia social i solidària al seu voltant, repercutint en el territori, en la seva gent i en la seva economia. Només així aconseguirem el decreixement, la sobirania alimentària dels nostres territoris, revertirem el despoblament, disminuïrem la nostra petjada ecològica i crearem un món més just on valgui la pena viure-hi.
Què farem doncs amb les vostres aportacions?
- Millores a l’obrador compartit: ampliarem la zona de maceració i li farem un fals sostre, arreglarem tot el terra del magatzem per poder moure palets amb comoditat, arranjarem alguns tancaments interns i farem algunes altres petites millores.
- Arreglar la façana i la part exterior: Cal arreglar l’arrebossat i també la porta principal. I ja és hora de fer-nos presents amb un cartell ben gros. Que ens col·loqui al mapa d’Arbeca i de Ponent, i que informi de que aquest és un espai compartit i al servei del territori. I cal fer el tros de vorera que ens pertoca.
- Oficina compartida: Necessitem una oficina, així que la farem al pis de dalt, que està a mínims. Cal fer les finestres, un fals sostre, la instal·lació elèctrica i un sistema de bomba de calor. Reforçarem també el forjat del terra i ens dotarem de taules, cadires i una imprescindible cafetera. I com ens consta que és una mancança habitual en projectes petits, apostem per obrir-la a d’altres projectes afins del territori. Així farem un pas més en la creació d’un node cooperatiu i agroecològic a Ponent. Si ara ja fem xarxa, imagineu-vos compartint oficina.
- A pagar els propis costos d’aquest micromecenatge (de la plataforma, de les vostres recompenses, etc.)
- I a seguir impulsant els projectes en què estem involucrades però també nous projectes que ja tenim en ment.
Why this is important
Tres Cadires sempre ha sigut un projecte col·lectiu. Des de la nostra creació que ens hem obert a la comunitat. La recepta final del nostre licor estrella, el vi de nous, la vam decidir amb l'ajuda d'un grup de "tastadores", que van tastar les diferents proves. El 2016 ja vam pagar part de les obres de l'obrador amb 20 títols participatius i amb un micromecenatge, que va aplegar 276 mecenes. A continuació vam crear la Comunitat Corresponsable, un mecanisme innovador de venda i d'implicació de les consumidores que actualment està formada per 190 persones. També fem jornades de feina col·lectiva, com la part de bioconstrucció de l'obrador o les collites anuals de nous verdes i aranyons. I sempre pensem en fer xarxa i treballar conjuntament amb d'altres projectes: a l'hora de compartir l'obrador, a l'hora de comercialitzar (Mosaic de Secà, Mengem Garrigues..), a l'hora de distribuir (RutesCompartides.cat, Quèviure), a l'hora de dinamitzar (Ponent Coopera, Vall del Corb)... i ara també a l'hora de compartir oficina i fer viable la consolidació del nostre model.
Per això tornem a fer una crida a la implicació de la gent, per poder assumir col·lectivament el cost d'aquesta consolidació del nostre espai i del nostre projecte, que seguirà sent col·lectiu i més implicat que mai amb el territori. Gent que cregui que només des de l'agroecologia i l'economia social i solidària un nou món és possible. Que estigui convençuda que necessitem una pagesia i una ramaderia fortes i diversificades, que cregui com nosaltres que el valor afegit de l'elaboració s'ha de quedar als territoris rurals de producció, que treballi per la transició ecològia i la reducció de la petjada ecològica, i que aposti per un consum responsable i implicat. Perquè decréixer és créixer.
Team and experience
A Tres Cadires (cooperativa de treball sense ànim de lucre) vam començar sent tres sòcies (Anna Maria, Andreu i Quim). Actualment som ja quatre sòcies (Marcel) i dues treballadores més (Ester i Aida), que esperem que siguin sòcies en breu.
El 2016 vam arrancar amb la producció del licor de Vi de Nous, un licor tradicional que estava caient en l’oblit, el 2018 hi vam sumar el Nyons, un licor d’aranyons (patxaran) molt afruitat i de recol·lecció silvestre, i el 2021 vam treure al mercat el Caràcter, el primer vermut ecològic de Catalunya, fet només amb plantes autòctones de Ponent. En aquest temps hem consolidat el vi de nous, hem aconseguit esgotar cada any més aviat la producció limitada del Nyons, i vam vendre les 1.800 ampolles de Caràcter en dos mesos i mig. A l’abril surt la nova producció de Caràcter, i al juny el Nyons 2022.
A nivell de comercialització i distribució, hem ampliat el catàleg amb altres productes elaborats al nostre obrador compartit: la retassia/ratafia Secret de Sumari, de La Bodega de Borges, i el licor de taronja El Penjat i la ratafia La Penjada de la cooperativa La Sobirana (que ara ja tenen obrador propi). I també amb ginebres artesanes fetes per projectes afins: La Rawal Gin i les Basic i Clitòria de Nut.
I pel que fa la dinamització, el 2017 vam coimpulsar l’ateneu cooperatiu de Ponent, Ponent Coopera (encara el coordinem i som al seu comitè rector); el 2018 vam començar a compartir l’obrador amb Corremarges i vam fer els primers lots de nadal de la xarxa de petites productores Mosaic de Secà; el 2019 vam començar a dinamitzar el sector dels obradors compartits amb la primera formació sobre la matèria i la creació del grup de Telegram i el mapa obradorscompartits.cat; el 2020 vam participar en la creació de la cooperativa de serveis de comercialització i distribució Mengem Garrigues (som al seu consell rector) i l’eina tecnològica per a compartir rutes de distribució agroecològica RutesCompartides.cat (seguim al seu grup motor); el 2021 ens van contractar per portar la dinamització de la Vall del Corb (i segueix en l'actualitat) i el 2022 comencem a dinamitzar l'Associació Xarxa d'Olivicultors-Oleïcultors de Catalunya.
Així doncs, en aquests anys Tres Cadires ens hem consolidat com a elaboradores artesanes de licors i vermuts de qualitat, com a distribuïdora de begudes que ofereix una alternativa real a comerços i restauració, i com a dinamitzadores incansables en matèria d’agroecologia i economia social i solidària.
Hem demostrat que és possible, viable i necessari un model de projecte elaborador i dinamitzador al mateix temps. Que faci que passin coses des de l’experiència pròpia i el coneixement i l’amor per la terra i el territori. I creiem necessitari consolidar aquest model, que busca fer créixer les alternatives al model consumista-capitalista actual, perquè cal consumir menys i millor, de proximitat, intercooperant i amb mirada crítica.
Però NECESSITEM FER UN PAS MÉS per consolidar-nos a tots els nivells com a node cooperatiu i agroecològic de Ponent. Vens amb nosaltres?