Vius a la Garrotxa o voltants i busques un obrador per desenvolupar el teu projecte?
Ets una consumidora compromesa amb la sobirania alimentària, el bé comú i el territori?
Si has respost que sí a alguna de les preguntes, aquest projecte et pot interessar molt!
El projecte del molí fariner i l'obrador alimentari del Turrós és una iniciativa per impulsar i practicar una economia basada en el bé comú, local, transformadora, cooperativa i circular; crear un espai col·lectiu i obert on potenciar i implementar activitats econòmiques agroalimentàries i artesanals, recuperant l'economia pagesa i comunitària.
Concretament es tracta de la construcció d'un obrador multifuncional de tinença, gestió i ús col·lectius que constarà d'un molí fariner, un forn de llenya, i un obrador alimentari destinat a la transformació de cereals, hortalisses i fruites per a l'obtenció de productes elaborats.
Main features and goals of the crowdfunding campaign
L'objectiu és posar a disposició de les persones del territori espais i instruments per a l'autocupació i la producció agroalimentària, promovent l'equitat en l'accés als mitjans productius, dinamitzant l'auto-ocupació, peremtent l'obtenció de major valor afegit a través de la transformació de productes agraris, i col·laborant en teixir un context de sobirania alimentària i del treball.
Sovint les petitxs productorxs es veuen incapaçxs d'assumir els costos de les infraestructures necessàries per a una producció que compleixi els requisits legals d’higiene i sanitat (pensants per un model de producció intensiva i industrialitzada), sent aquest un impediment per professionalitzar la seva activitat.
Aquest projecte vol donar resposta a aquesta situació, recolzant els petits projectes i apostant per un model no intensiu, basat en la cooperació, l'autocupació i el treball digne, i l'economia comunitària.
Per això, persones particulars o projectes productius tindran dret a fer servir l'espai i les eines per a activitats productives professionals, per a l'oci i per a l'autoconsum. L'espai estarà a disposició de les usuàries en mitjos dies o dies sencers, pagant una quota d'ús. Es podrà fer ús de l'espai de manera regular per produccions estables, o de manera puntual i esporàdica.
D'aquesta manera facilitem que noves activitats productives es localitzin a l'entorn rural, enriquint de diversitat econòmica el territori, empoderant els seus habitants, dinamitzant el teixit socioeconòmic i contribuint al desenvolupament local.
Després d'haver adequat l'espai i adquirit el molí fariner gràcies a la col·laboració de la Fundació Emprius, ara demanem mecenatge per a les accions:
- Adequar l'espai per a un obrador destinat a la transformació de cereals, hortalisses i fruites
- Instal·lar un forn de llenya dins l'obrador
- Comprar maquinària per equipar l'obrador
- Construir un magatzem
Tot plegat complint les normatives actuals d'higiène i seguretat alimentària, per tal d'obtenir el registre sanitari pertinent.
La construcció de l'obrador es farà mitjançant l'autoconstrucció i en la reutilització de materials en tot allò que ens sigui possible, però algunes obres i sobretot alguns materials i maquinària necessitarem adquirir-los de fora i això ens suposa una despesa monetària molt gran que no podem assumir des de la cooperativa. Per a aquestes actuacions concretes són per a les que demanem el micromecenatge.
A més, el projecte es basa en la voluntat de promoure l'economia local i regenerativa, de manera que l'accés als mitjans productius serveixi per a dinamitzar la producció de matèries primeres i transformar-les en aliments de qualitat que siguin consumits en el mateix territori. Per tant, dos objectius complementaris de la inciativa són: l'impuls de produccions agràries locals i la recuperació de conreus en desús; i el foment de l’autonomia alimentària local, evitant desplaçaments quilomètrics de productes i participant d’una alimentació saludable i justa.
D'aquesta manera volem contribuir a la conservació d'un territori viu, resilient i que coopera per al benefici comú.
La gestió de l'obrador es farà, com la cooperativa e i n e s c o m u n e s que l'impulsa i el projecte de finca del Turrós on s'ubica, de manera horitzontal, participativa i assambleària.
El projecte és viu i està obert a noves incorporacions! Vine'ns a conèixer escriguent-nos a einescomunes@riseup.net
Why this is important
El projecte va dirigit a totes aquelles persones o col·lectius que necessitin o vulguin fer ús d'un espai per a treballar petites i mitjanes produccions alimentàries artesanals i que vulguin obtenir productes amb registre sanitari, sense necesitat de fer grans inversions de capital, amb motivació per usar un espai compartit i cooperar per a fer-lo funcionar.
Pot concebre's tant com a incubadora d'un projecte com per produccions consolidades que treballin a temps parcial.
Per a produccions eminement ecològiques (amb o sense certificat) i destinades al comerç de proximitat, a l'intercanvi o a l'autoconsum. També per a dur-hi a terme tallers o formacions.
La campanya de micormecenatge va dirigida a:
- Els projectes productius (persones o col·lectius) que necessiteu d'aquest tipus d'equipament i volgueu poder fer-ne ús
- Les persones que vulgueu, puntualment, disposar d'aquest espai per crear i experimentar
- Aquellxs que cregueu que disposar d'aquest recurs és un valor per al territori i voleu ajudar a aconseguir-lo
- Totxs aquellxs que volgueu recolzar l'economia del bé comú, la col·lectivitazació dels mitjans de producció i la sobirania alimentària.
La nostra motivació és col·lectivitzar els espais i les eines, formar part d'un canvi de paradigma no només en allò productiu i alimentari sinó en totes les facetes de la vida. Posar la comunitat i la cooperació al centre, que l'ajuda mútua sigui l'eix de les nostres accions, per arribar a un món millor, i arribar-hi totes juntes!
Ajuda'ns a construir l'alternativa, posa el teu granet de sorra en aquest petit projecte de grans somnis.
Team and experience
La cooperativa e i n e s c o m u n e s es crea el 2021 per a donar aixopluc a projectes i iniciatives per la tinença col·lectiva de mitjans productius en l'entorn rural. Actualment té 60 sòcies i seguim en procés d'ampliar la base social, amb l'objectiu d'arribar a un mínim de 350.
El projecte del molí fariner i l'obrador col·lectiu neixen de l'Ecoxarxa Garrotxa: una xarxa d'intercanvi, moneda social i economia comunitària amb 11 anys d'activitat i activisme a la Garrotxa.
La idea sorgeix de la necessitat de donar relleu al molí fariner de referència al territori, i de la voluntat de fer-ho de manera col·lectiva i entenent-lo com un recurs comú i no com un projecte particular. Arrel d'aquí, veiem la necessitat de crear la cooperativa, perquè el projecte no només suposi una infraestructura per a la sobirania alimentària, sinó que sigui transformador també en la forma de tinença, de governança i de gestió.
El grup motor del projecte i les sòcies fundadores de la cooperativa està conformat per persones actives de l'ecoxarxa, del projecte de cooperavida del Turrós (per a l'ús col·lectiu i gestió integral de la finca, i inclòs com a fase en la cooperativa Sostre Cívic), i de persones afins amb anys d'activisme social.
La Fundació Emprius, que participa i col·labora en el projecte, és una entitat de recent creació però que neix de la iniciativa i anys d'activisme de les persones i comunitats impulsores, que té com a objectiu promoure el comunalisme i el ruralisme: adquirint i cedint habitatge per a projectes comunitaris, custodiant terres productives i promovent eines compartides per a la vida rural. Per coneixer-la més: https://emprius.cat/